Jumaat, 20 Mac 2015

Coretan Perkongsian : Dahsyatnya ibu

Sudah terlalu lama sejak aku mula menyuarakan dan mencurhatkan segala apa yang membungkam di laman soasial; menghabiskan masa menulis dan berkongsi rasa suka duka. Iya, aku akui. Memang mereka lebih tertumpu kepada media sosial yang tumbuh bak cendawan selepas hujan. Tapi rasanya lebih selesa untuk menukilkan apa jua yang mampu dikongsikan dan menjadi tauladan kepada insan.

Sejak seminggu ini, sering berlaku perbualan antara aku dan Cik Nor, seorang wanita yang umurnya sekitar 60-an. Beliau amat suka berkongsi cerita denganku. Biasalah, sebagai orang yang lebih dewasa, beliau terpanggil untuk memberi nasihat berdasarkan pengalaman yang dilalui.

Perkahwinan

Baru-baru ini, anak beliau tak jadi menikah. Walaupun sememangnya tarikh pernikahan sudah terlalu hampir; dengan persiapan yang hampir 90% sudah selesai. Apa nak dikata, jodoh tak kesampaian bersama orang itu. Beliau mengakui sedikit terkilan, tapi sememangnya calon tersebut bukan calon menantu pilihan.

Solat

Bagi beliau, lelaki itu baik, sangat baik. Hormat orang tua. Tapi satu masalahnya, liat solat. Seringkali beliau mendengarkan anak perempuannya terpaksa menelefon tunangnya itu, mengejutkan bangun untuk solat. Beliau juga menceritakan perihal penjagaan solat yang kurang diberi perhatian oleh lelaki tersebut menyebabkan beliau agak sangsi untuk menerima lelaki tersebut sebagai menantu.

Melawan

Pernah beliau menyuarakan suatu masa dahulu tentang apa yang beliau risaukan kepada anaknya. Namun, apa yang beliau dapat?Tengkingan dan herdikan kedegilan seorang anak. Mungkin itu sudah biasa bagi anaknya. Tapi sebagai seorang ibu, diperlakukan sebegitu amatlah tidak wajar. Beliau seperti tidak dapat melupakan cicipan-cicipan peristiwa sewaktu anaknya meninggikan suara. Bukan mahu dibandingkan dengan anak-anak yang lain, tetapi menantu-menantu beliau sendiri amat menghormati beliau sebagai seorang ibu.

Jodoh

Mengupas perihal jodoh tak kesampaian, beliau secara tidak sedar mengaitkan sikap anaknya dengan jodoh yang agak 'liat'. Beliau menebak bahawa lantaran sikap anak yang sebegitu terhadap orang tuanya menyebabkan tiada kesampaian sehingga kini..allahu.

Cerita ini bukan untuk mengaibkan,juga bukan untuk mencanangkan keburukan yang lain.. cuma untuk berkongsi cerita yang diceritakan oleh seorang ibu itu sendiri agar perkara yang mungkin dipandang enteng ini dapat dititikberatkan dan peristiwa ringkas ini dapat dijadikan pengajaran buat kita semua.

Sesungguhnya ibu itu mulia.
Sedaya- upaya cubalah menjaga hati dan menghormatinnya.
Ibu bukan mahu harta kita.
Sedangkan jasanya juga tidak akan terbalas sehingga hujung nyawa.

wallahua'lam


#nuhassilu biha birridho..#

Tiada ulasan: