Selasa, 18 April 2017

Alternatif berbagi

"nak beli keropok nak?"
"takpela makcik, terima kasih.Makcik dah makan?"
"belum lagi nak,tunggu saudara makcik ambik kejap lagi"
"makcik nak air susu?"
"alhamdulillah terima kasih nak"
........ 

🍀🍀🍀🍀🍀 

Terkadang mungkin bila kita nampak org yg menjual ubat/keropok/kalendar, atau apa saja barangan di kedai2,stesen minyak dan sebagainya, mungkin kita akan rasa tak senang, tak selesa,marah..rasa tak mampu nak beli or bagi sejumlah wang yang diminta..atau kita hanya jumpa mereka yg meminta belas ihsan sedikit wang..dan kita rasa ingin marah..dan mungkin sahaja ketidakwarasan akal dan emosi kita membuat kita memaki dalam hati..

🍀🍀🍀🍀🍀

Cadangan: 

Sediakan air kotak,roti, biskut paket kecil dalam beg kita/dalam kereta kita..kalau kita rasa tak mahu beri wang sebb ragu2 wang mereka akan ke mana, apa kata kita berikan mereka makanan.. sekurang2nya boleh mengalas perut mereka yg telah lelah berjalan bersuara ke sini ke sana..cuba lakukan, mungkin kita akan lebih rasa gembira.

🍀🍀🍀🍀🍀 

Teringat talk Yasmin Mogahed, kita ni semua pengemis...kalau kita minta sesama kita,apa yang kita dapat? Bernasib baik kalau dapat sesuatu,tapi sesama pengemis sering akan rasa tidak cukup..jadi mintalah pada yg Maha Kaya..nescaya kau takkan kecewa..itu janjiNya! 

🍀🍀🍀🍀🍀


"Dan mintalah kepadaKu, nescaya akan Kuperkenankan kepadamu"


Wallahu a'lam.

NOTA KAKI: Sediakan juga paket-paket kecil makanan kucing ataupun balang kecil makanan kucing yang kering.. bila jumpa kucing yang liar, boleh beri makan kepada mereka.

#alternatifSedekah
#mogaBermanfaat
#universitiKehidupan
#belajarSesuatu
#semanggiSirfTum

Tiada ulasan: