Isnin, 27 Jun 2011

kawen muda? ^_^

bismillahirrahmanirrahim..

assalamualaikum akhowat dan ikhwah sekalian..
ety harap semuanya dalam 'good state of eman'
insyaAllah..
minggu lepas...
ety ade menghadiri program "bila baju melayu bertemu baju kurung"..
alhamdulillah..banyak manafaat yang ety dapat daripada program itu..
tringat ety ngan kata2 panel...
"kawen muda untung..."
huhu...tiada ciri2 menggatai disini ya..
cuma bersetuju ngan pendapat beliau kerana sememangnya beliau telah membuktikan dengan status beliau sendiri..

mungkin pada zaman dahulu..
perihal kawen muda ni agak sensitif dan agak asing dalam kalangan masyarakat..
tapi ety rase tidak lagi pada masa kini..
malah...jika kita berada di institusi2 pengajian tinggi..
tidak terasa janggal jika melihat ada student yang mengendong bayi ke kuliah..

"we are the single fighter before we are married"

itu adalah salah satu kata2 ustaz si universiti ety..
huhu..betollah kan?
trutama kat dunia yang mencabar sekarang nih..
bila kita berstatus single..
kita kena hadapi kehidupan ini sendirian..
yela..
takkan selamanya nak berharap kat mak ayah kan?
kalau ety tengok student2 u skarang nih..
masing2 dah pandai mencari kerja untuk menambah pendapatan..
ada yang sampai balik lewat malam..

tp rase2nyelah kan
kalau yang dah berkahwen tuh..
nasi sepinggan makan pun bleyh jadi dua orang makan..
masing2 bleyh support antara satu sama lain..

bukanlah ety nak kata di sini yang kawen ni indah2 belaka...
tidaklah begitu..tapi kita akan jadi lebih matang dan lebih professional untuk menghadapi sesuatu yang mendatang..
sebab kita ade pandangan dan sasaran yang lebih jauh untuk masa depan keluarga kita..

adapun begitu..bila kita berbicara soal cinta selepas kawen..
mungkin ada diantara yang diluar sana yang berfikiran apa yang ety katakan ini seperti kolot..
tp percyalah..ramai sudah yang ety 'temuramah'..alhamdulillah...

bila seseorang lelaki itu berkenan kepada seorang wanita..
langkah pertama..jumpalah orang tuanya..
sebab mungkin ada yang mengatakan terlalu awal di permulaan perkenalan..
tetapi bila kita fikir2kan...
kalau ada yang berpengalaman di luar sana..
perkenalan itu terlalu lama rasanya..
sampai kadang2 ada yang sudah terlanjur..na'uzubillah..

tidak semestinya bila kita bertemu orang tua perempuan itu..kita nak berkahwin esoknya kan?
semestinya ada lagi langkah2 dan perancangan..
sekurang2nya..restu keluarga kita dah dapat..
dan perhubungan kita lebih terjaga dan terbatas..
jadi bila kita dah berkahwin...saat mengenali dan mendalami menjadi lebih hebat dan lebih menyeronokkan..
ingatlah kaum adam di luar sana..
sesungguhnya..keberanian mu yang hakiki adalah apabila kamu berani dan selamat melafazkan akad pernikahan itu..
kerana tidak ramai lelaki di luar sana yang berani menempuhi saat tersebut..
sebab saat lafaz sakinah itu bagai 'setengah mati' gamaknya kan?

rasanya sampai disini sudah cukup...
kalau nak dipanjangkan tiada masalah sebenarnya..
tp insyaAllah...
moga input yang disalurkan dengan ayat yang bersahaja itu mampu membuat antum berfikir sendirian..
dan mengambil ibrah daripadanya..
insyaAllah..

k..
psst:contohilah langkah percintaan Muhammad dan Khadijah

#nuhassilu biha birridho..#

6 ulasan:

dr.mya berkata...

nice!

~cik fitriah~ berkata...

isu yg selalu hangat dibincangkan.. time makan smeja.. time ade 'cerita'..time xde pape nk sembang hu..

setuju. tpi bergantung pada individu kan.

aritu ade org tye aku hal2 ni. huh. smput nk jawab.. tpi tu la.. nk kwen muda, tpi kite kene ikut jgk nasihat orgtua kita..

sebb mereka lebih tau layakkah kita nk menghadapi tanggungjwb sbgai istri/suami.. dalam ibadat..dlm muaamalat.ekonomi..study.. dsbgnya..


teringt aku g seminar tajuk yg sama, sis fatimahsyarha n ustaz(aku lupe namenye) kat uitm.. hu.. best2.. mmbuatkan lbh byk berfikir :)


klo tye aku, aku takmau kwen time study.. heee.. lepas graduate, masih muda lagi kan?hehe..peace^^



err.. terpanjang lak komen..

hanimyusra berkata...

to mira>thanx..tp rasenye kalau mira tulih lagi gempak kot..huhu
to dib>betul2...
ni blum lagi aku tulih sal nak cner nak tackle hati parents jika dah betul2 bersedia..
huhu..
tp betullah tuh..
bergantung padaindividu itu sendirila kan
apepun..
insyaAllah..
kalau ade jodoh di dunia...adelah..
kalau tiada..
berbahagialah kerana jodoh anda di akhirat kelak...=)
anyway..nice opinion!!

Rabiatul 'Adawiah Mohd Hosni berkata...

ala..ade bakat terpendam..kat umah dah selalu practice ni..:D

sonok jadi anak mak..

World Directory Submission berkata...

Beautiful writings. Good thinking. Keep going. Thanks.

World Directory Submissions berkata...

Nice article. Unique thinking. Thanks.