Sabtu, 16 Oktober 2010

hati-hati dengan hati~


bismilahirrahmanirrahim...
kumulakan dengan kalam yang mulia..

seiring nada zikrullah yang bernada di corong telinga...
kiranya sudah agak lame ana tidak meninta bait2 ilmu di sini...

alhamdulillah...
tiba2 hati ini bagai terpanggil untuk mencoret sikit dikit kalam ilham tuhan ..

hari ni ana rase nak berbincang tentang hati
hati ibarat 'centre point' dlm bdn kita..
apa2 sahaja semua berbalik pada hati..
hati untuk merasa..
menilai..

sangat besar peranannya...

pelihara hati?
kalau kita mampu untuk memelihara hati kita..
insyalh seluruh anggota kita akan turut terpelihara..
bagaimana kita hendak memancarkan keindahan,kebaikan,semua bermula dari hati..

cuba kita x-ray hati kita...
bagaimana kondisi hati kita sekarang ye?
hurm,,
senang terima nasihat ke tidak...
senang beribadat ke tidak..
lebih tertarik pada alunan al-quran atau cepat untuk merasa bosan...
suka berdengki ke tidak..
suka bergossip ke tdak..

sedar x sedar...
sume2 nye kite boleh kaitkan ngan hati...
sebab itu hati adalah centre point..

hurm..
mana satu hati kita?

hati hidup,hati mati,hati lembut,hati keras,atau hati kering?
hurm...hati oh hati..
kena hati2 tau dengan hati...

sebab berubahnya hati,,
segala perlakuan kitab boleyh berubah


x percaya...
ok2..
jom ana bawakan satu senario...
let's say kite sayang kat sahabat kita nih...
apa sahaja dia nak kita bagi,kita tolong,kita layan die dengan baik,
x bagi sorunk pun sakiti die...

tp selepas beberapa ketika,sahabat kita ni macam berubah..
buat perkara2 yang buat kita TAWAR HATI..
rase2nye la kan..
care layanan kite pada die sama ker?
keikhlasan hati kita,,,

hurm..
mungkin bg mereka yang betul2 bersabar...
akan kuat dlm tempuhi perkara ini..

tp bgi seorang manusia normal...
sedikit sebanyak
perasaan tawar hati tu akan terpancar melalui perbuatan dan layanannya pada sahabat itu..
walaupun kita cuba jugak sehabis baik.
tp sedar x sedar...
bila hati dah x serasi..
apa2 perbuatan diluar jangkaan yang akan kita lakukan..

maybe senyuman kita x secerah dan seceria dulu kepadanya..
mungkin kita akan berfikir berulang kali untuk menolong dan membantunya...

hurm..
di sini kan kawan2...

kekuatan hati yang paling utama..
bagi memperbaiki apa yang rasanya tak seindah biasa...
mulakanlah dari hati..
walau pun susah atau payah..
cuba sedaya upaya..
yang selebihnya..
biar tuhan yang menentukan..

kerana Dia lebih mengetahui apa yang terbaik ntuk kita...

apa pun..
jom sama2 kita perbaiki hati...

dan jangan jerumuskan hati kita sewenang2nya kepada kemungkaran...
biar keras hati kepada kefasikan..
tetapi lembut hati kepada keredhaanNya...


akhirul kalam..
biar x cantik rupa..tapi hati seindah suria..
biar mulut sumbing..tp hati x runsing..
biar mata buta,,tp hati mampu berkata..
biar hidung kemek,,tp hati baik,,
biar tiada duit,tp hati bernilai juta ringgit,,

jangan pandang enteng pada hati...
hati-hati dengan hati
ia x bahaya..
tp kita yang buat dia bahaya
k kawan2...wallahua'alam

#nuhassilu biha birridho..#


glitter-graphics.com

1 ulasan:

cikeh kawaii berkata...

saya hati kering