Selasa, 28 Januari 2014

Berbagi yang Tiada

berbagi itu mulia
berbagi itu tiada kurangnya
berbagi membuat kita lebih kaya
berbagi membuat kita lebih bahagia

mungkin tak ramai yang setuju dengan apa yang cuba ku sampaikan ini, sebab yang zahir apa yang dilihat, makin diberi, makin berkurang..makin berbagi, makin kecewa..makin berbagi, makin derita..makin berbagi makin papa..

bagiku itu kurang benar..sesekali tidak pernah kurasa begitu..kerna apa yang diberi itu memang hak mereka..bukan hakku..aku cuma penyampainya.. aku malu jua sebenarnya untuk berkata banyak tentang ini..kerna terkadang aku jua tergolong dalam golongan yang sebaliknya itu..

bagiku..ku ingin sedayanya berbagi dan berbakti kepada yang lain..terutama keluarga dan mereka2 yang terdekat denganku..mungkin pada dasarnya manfaat itu tidak dapat ku lihat dengan mata kasar.. ya, aku juga manusia biasa yang terkadang tertanya2 di mana bagianku..apa yang ku peroleh dengan semua ini.. tetapi bila ku muhasabah semula merenung diri, sungguh mata ini bijak dalam memutar belit fakta dan bermain helah dengan  peminjam nikmat ini.

makin berbagi..makin bertambah apa yang kita ada..makin banyak rezeki yang kita peroleh.. mengapa gusar?mengapa gundah?Kan Allah sudah janji itu semua..

mari dibawakan contoh..di mana 'semakin' bertambah itu terkesan dengan apa yang kita dapat..

bila kita berbagi..makin orang salah anggap pada kita..telah mereka, bahwa kita ini kaya..punya banyak wang..punya bertimbun2 harta..sedang mereka tak tahu akan hakikat yang sebenarnya.. dan langsung selepas itu, akan terpacul dari mulut mereka.. "kau bolehlah, kau kaya..aku ni biasa2 ja..takda banyak duit"..dan diri kita hanya mampu membalasnya dengan senyuman lantas menyembunyikan hakikat yang sebenarnya.. nah, percuma2 kita mendapat doa daripada orang di sekeliling kita... terkadang senyuman kegembiraan mereka itu menyenangkan hati, nah..makin kaya kita dengan ketenangan...itu kan rezeki?

ingat sahabat, rezeki Allah itu boleh datang dengan pelbagai bentuk..sakit itu juga boleh jadi rezeki buat kita.. bila kita pandang pada sisi yang lebih positif..dan sebagainya

ingat ya..usah rasa sulit untuk berbagi..usah rasa ragu untuk berkongsi..lebih2 lagi bila ia hanya ada sedikit..kerna saat itulah hati kita bisa lebih teruji untuk memberi..

tiada satu pun milik kita, semua milik Dia..=)

p/s: berbagi bukan sahaja dalam bentuk wang..banyak lagi yang boleh kita lakukan tanpa mengeluarkan wang..asal untuk kebaikan yang menyenangkan dan memudahkan itu sudah namanya berbagi..fikir2kan ya teman2...

#nuhassilu biha birridho..#

Tiada ulasan: